Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Parket je vrlo kvalitetna i estetski fenemenalna vrsta poda. Kao rešenje koje datira od najranijih perioda, višedecenijska tradicija upotrebe rezultirala je velikim zadovoljstvom kupaca, što je sve više proširivalo tražnju za elegantnim parketom. Ne samo da daje domu dozu elegancije i stilski efekat, već je vrlo kvalitetan pod i dodatno stvara toplinu u svakom prostoru. Ugradnja parketa u domove i poslovne prostore popularna je i danas.

Cena parketa po kvadratu rezultat je dejstva brojnih faktora, a najčešće je opredeljena izborom samih kupaca. Široka paleta proizvoda mnogih renomiranih proizvođača, učinila je da na tržištu budu dostupne i više nego inovativne varijante, koja će trati desetinama godina bez promene i gubljenja svojstava. Istraživali smo za vas okvirne cene parketa i sve karakteristike, koje ćemo predstaviti u nastavku teksta.

cena parketa po kvadratu

Cena parketa po kvadratu zavisi od više stavki

Ugradnja parketa obično počinje sa izborom najboljeg rešenja u pogledu kvaliteta, estetike i uklapanja u ostatak prostora. Cena parketa po kvadratu zavisi od većeg broja faktora, i razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Prema istraživanju, cena ugradnje parketa stavka je koja se plaća odvojeno, i nju određuju profesionalni majstori, najčešće po kvadratu. Ugradnja parketa zavisi od odabranog oblika, dimenzija, dezena drveta i načina postavljanja. 

Biraju se parketi sa ili bez ivica, većih ili manjih dimenzija letvica, kao i karakterističnih šara. Uglavnom se radi o parketu u tonovima drveta, koje daju posebnu draž i toplinu. Ono što je rezultat istraživanja i upoređivanja, jeste da postoje vrste parketa koje su potpuno spremne za ugradnju bez dodatnog hoblovanja i premazivanja, kao i tradicionalne varijante koje se hobluju, čiste i lakiraju specijalnim lakovima i namazima. Svaki od navedenih izbora, faktor je na osnovu kojeg se formira cena parketa po kvadratu. 

Ugradnja parketa ima definisanu okvirnu cenu

Prema dostupnim istraženim podacima, cena parketa po kvadratu kreće se u rasponu od 15 do 75 evra, u zavisnosti od tipa i modela – da li je četkan, brušen, gotov parket, sa šarama i slično. Cena ugradnje parketa računa se odvojeno, i nju formiraju sami majstori koji postavljaju. Na nju takođe utiče činjenica da li je parket spreman za ugradnju bez prethodnih procedura hoblovanja i lakiranja, ili se vrše i ove dve usluge, koje su se nekada podrazumevale. 

Cena ugradnje parketa kreće se između između 15 i 20 evra po satnici rada, ako se izražava na taj način. U slučaju da se izražava od kvadrature postavljanja parketa, to je zbirna funkcija više radova. Cena ugradnje parketa uz lakiranje i hoblovanje kreće se od 7 evra po kvadratu pa naviše, bez materijala i bez parketa. 

U slučaju da se radi o postavljanju parketa sa materijalom bez parketa, to je minimum 12 evra po jednom kvadratnom metru. Uz parket se obavezno postavljaju i lajsne sa ili bez sokle. Ukoliko se radi o lajsni bez sokle, to je od 0,5 evra po jednom dužnom metru, a lajsna sa soklom kreće se od 4 evra po metru dužine. 

Cena parketa po kvadratnom metru predstavlja čist novčani trošak za kupovinu samih letvica poda. Za sve dodatne radove – hoblovanje, lakiranje, postavljanje parketa i lajsni, potrebno je izdvojiti dodatan novac profesionalnim i stručnim majstorima. 

Ukupan trošak rezultat je sabiranja svih funkcija, što je okvirno minimalno 70 evra po kvadratu, u zavisnosti od odabira kupaca u pogledu parketa, materijala, lajsni i svih drugih elemenata i aktivnosti. Kako se postavlja laminat

Moderan i atraktivan, a istovremeno pogodan i za domove u rustičnom i tradicionalnom stilu, laminat je danas izbor broj jedan velikog broja vlasnika i porodica.

pročitaj više...
Postupak postavljanja parketa

Fenomenalan način da se dom obloži kvalitetnom podlogom koja će učiniti prostor toplim i uvek modernim, jeste uz postavljanje parketa.

pročitaj više...
Redosled renoviranja stana kojim bi trebalo da se vodite

Kako je renoviranje stana često zahtevan i višednevni poduhvat, poželjno je da se, uz konsultovanje sa majstorima i molerima, napravi okviran raspored aktivnosti.

pročitaj više...