Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Renoviranje stana nije isto ukoliko govorimo o velikoj i prostranoj kvadraturi, ili nekoliko desetina slobodnih kvadrata. Ukoliko se vrši renoviranje stana od 50 kvadrata, to može biti zaista pravi izazov. Ipak, ukoliko se angažuju profesionalci – arhitekte, dizajneri enterijera, moleri, električari i drugi stručnjaci, čak i najsloženije ideje mogu biti jednostavno realizovane. 

Ideje za renoviranje stana od 50 kvadrata su brojne, i uglavnom se razlikuju u zavisnosti od rasporeda prostorija, ali i želja i potreba vlasnika, porodice ili stanara. U nastavku teksta predstavićemo neke od ključnih ideja, koje će i renoviranje malog stana učiniti fenomenalno uređenim i jedinstvenim u kraju. 

ideje za renoviranje stana od 50 kvadrata

Neka kuhinja bude deo dnevne sobe

Činjenica je da svako voli da ima kuhinju sa trpezarijom, koja će biti jedna odvojena prostorija, što je i najčešći slučaj u prostranim domovima. Ipak, ukoliko je u pitanju renoviranje stana od 50 kvadrata, ova ideja spojiće lepo i korisno u jednom dahu. Kuhinjski elementi mogu biti odvojeni mini šankom od drveta, a ostatak prostorije oličen u dnevnu sobu. A za širenje mirisa hrane iz kuhinje nema problema, jer savremeni aspiratori imaju odlična apsorbujuća svojstva. 

Uređenje prostora kuhinje i dnevnog boravka u istom stilu može se realizovati molerskim radovima – zidovima sa dekorom ili pločicama. Renoviranje malog stana u ovom spoju, rezultiraće visokim stepenom praktičnosti i funkcionalnosti doma. Stari prostor kuhinje može se pretvoriti u spavaću ili dečiju sobu.

Najsigurnije je koristiti svetle boje

Renoviranje stana od 50 kvadrata obično obuhvata i adaptaciju zidova. Kako je prostor ograničen, predlažu se ideje koje će učiniti prostor sigurno lepim i funkcionalnim. Sa belim, bež, zelenim i svetlo sivim nijansama nema greške. Moguće je i jedan zid odvojiti u dekorativnu tehniku – tapete, čuvenu „saharu“, šljokice ili neku samostalnu ideju. 

Najbolje je za renoviranje malog stana da zidovi budu što svetliji, jer to vizuelno širi prostor, daje svežinu i čini prostoriju estetski lepom. Tamne boje jesu izazov i prosto su jedinstvene, ali mogu ostaviti utisak da se ulaskom u stan osobe osete kao „u kutiji“. Zato je najbolje pronaći balans i prednost dati svetlijim tonovima zidova, a sa nameštajem i kuhinjskim elementima može se ostaviti upečatljiv utisak živopisnim bojama.

Neka kupatilo bude praktična oaza relaksacije

Kupatilo je neizostavna prostorija u svakom stanu, bez obzira na kvadraturu. Renoviranje stana podrazumeva često i adaptaciju  ovog prostora, namenjenog relaksaciji i higijeni. Kada je u pitanju renoviranje malog stana, čija kvadratura ne prelazi 50 kvadrata, kupatilo je obično manjih dimenzija. 

Renoviranje bi podrazumevalo idealnu inovaciju, a to je zamenu standardne kade stojećom tuš kabinom. Posebno jer današnje tuš kabine imaju odličnu dubinu u praktičnim dimenzijama, pa su vrlo funkcionalne i uslužne. Takođe, kupatilski nameštaj štedi prostor, jer se može postaviti svuda u kupatilu. Odlično je odabrati ormarić ispod umivaonika, kao i police na zidovima, oko ogledala, u uglovima i svim drugim raspoloživim mestima. Ova ideja je kompaktna, a čini da se dobije dodatni prostor za odlaganje stvari, uz odličnu estetiku i osećaj za stilsko uređenje. 

Renoviranje malog stana može se realizovati nizom ideja, koje najčešće počinju planiranjem i dogovaranjem sa profesionalcima za uređenje, adaptaciju zidova i podova, kao i pratećim radovima. Bavljenje kuhinjom, dnevnim boravkom i kupatilom, kao i unošenje i najsitnijih izmena, može dati i nekoliko kvadrata slobodnog prostora, što je odličan način da stan dobije novi izgled i praktičnost.

Redosled renoviranja stana kojim bi trebalo da se vodite

Kako je renoviranje stana često zahtevan i višednevni poduhvat, poželjno je da se, uz konsultovanje sa majstorima i molerima, napravi okviran raspored aktivnosti.

pročitaj više...
Idealne kombinacije boja za krečenje zidova

Fantastične i kvalitetne boje nalaze se na svim zidovima koji se oslikavaju sa pažnjom, ljubavlju i posvećenšću.

pročitaj više...
Šta znači renoviranje stana po principu "ključ u ruke"

Renoviranje stambenog prostora podrazumeva niz aktivnosti i poslova koje sprovode angažovani majstori.

pročitaj više...