Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Moderan i atraktivan, a istovremeno pogodan i za domove u rustičnom i tradicionalnom stilu, laminat je danas izbor broj jedan velikog broja vlasnika i porodica. Najčešće, postavlja se pitanje u vezi sa tehnikom kako se postavlja laminat na pravi način. Najoptimalnija opcija jeste angažovati profesionalce, jer oni znaju kako postaviti laminat bez ikakvih propusta. 

Kada je u pitanju postavljanje laminata cena je rezultat većeg broja faktora, a najznačajniji je predviđena kvadratura i tehnika rada. Neophodno je izvršiti sve potrebne pripremne radnje, pa tek onda realizovati postavljanje ovog čudesnog i estetski fenomenalnog poda. 

postavljanje laminata

Aktivnosti koje treba realizovati pre postavljanja laminata

Pre nego što se analizira tehnika kako se postavlja laminat na pravilan način, važno je obaviti pripremne radove. Neophodno je nabaviti materijal: sam laminat i lajsne za ivice i krajeve, parnu branu u vidu folije od poloietilena, zatim odbojnike, lepljivu traku i zaštitu za nameštaj i celokupan prostor. 

Od alata, važno je da majstor raspolaže sledećim: zaštitnom opremom, libelom, ubodnom testerom, gumenim čekićem, skalpelom i radničkom olovkom. Važno je zaštititi nameštaj i prostor u kojem se vrši postavljanje laminata. Cena satnice ili dnevnice majstora zavisi od kvadrature, tehnike rada i samih pratećih uslova u prostoriji.

Kako se postavlja laminat na pravilan način?

U zavisnosti od podloge, prvobitni koraci se mogu u manjoj ili većoj meri razlikovati. Ukoliko je podloga od betona, mora se postaviti parna brana uz preklop do 30 centimetara, okvirno. Sa druge strane, ukoliko se vrši postavljanje laminata preko postojećeg drvenog poda ili varijante poda od pločica, tada nije neophodno da se postavlja parna brana. Pre nego što se počne sa stavljanjem delova laminata, poželjno je da postoji sloj stiropora, ravnih ploča ili specijalno osmišljene folije koja odlično izoluje buku, a ujedno čini da sam pod bude topliji. 

Važno je da podloga bude ravna, sigurna i čvrsta. Najčešće, sloj ispod laminata stavlja se standardnim širenjem, zatezanjem i spajanjem uz upotrebu trake, najbolje da to bude samolepljiva. Sad sledi ključno pitanje, kako postaviti laminat? Odnosno, kako se postavlja laminat na kvalitetan, pouzdan i u potpunosti ispravan način? Odgovor je jednostavan – važno je pratiti izgled i uglove prostorije, kao i korigovati dužinu ploča laminata prema potrebi. Laminat se stavlja na način da prati liniju prostorije, i to je najčešće veću dimenziju, odnosno dužinu. Duži delovi okreću se ka prozorima, dok kada se radi o uskim dimenzijama, najbolje je postaviti laminat uzdužno, kako bi se dostigao efekat proširivanja prostora. 

Neophodno je pažljivo postaviti laminat do ivica prostorije – najmanje ostaviti 1-2 centimetra i postaviti odbojnike, koji će štititi ivice i sprečavati promenu izgleda i dimenzija poda usled delovanja temperaturnih efekata. Postavljanje laminata treba da bude tako da ne dodiruje zidove, nikako cevi i druge instalacije. Spajanje laminata vrši se na različite načine, i neke se samo sklope jedna uz drugu dasku, dok kod drugih je potrebno i korišćenje čekića. 

Bitno je da se daske skrate prema potrebnim dimenzijama, ali nikako na krajevima da budu manje od 15 centimetara, jer vremenom mogu ispadati iz prvobitnog položaja. Razmak između ivica u svakom susednom redu, ne sme da bude manji od 40 centimetara. Kada se analizira postavljanje laminata, cena se kreće od 12 do 30 evra, uključujući i neophodan materijal. Za postavljanje laminata cena varira u zavisnosti od vrste i dizajna poda, kvadrature, debljine laminata i drugih karakteristika.

U prethodnim redovima prikazano je kako se postavlja laminat. Mnogo je pravila koja ditkiraju deklaracije proizvođača, ali veliki deo posla rezultat je tehnike i iskustva veštih majstora. Kako postaviti laminat najbolje je pitati profesionalce, čak i angažovati ih, da se u samostalnoj realizaciji ne bi pojavile teškoće i nepravilnosti u koracima.

Brodski pod ili parket - kako odlučiti i šta je najbolje za vaš dom

Drvo je istorijski poznato kao fenomenalan, kvalitetan i način oblaganja podova uz stil i bogat utisak.

pročitaj više...
Postupak postavljanja parketa

Fenomenalan način da se dom obloži kvalitetnom podlogom koja će učiniti prostor toplim i uvek modernim, jeste uz postavljanje parketa.

pročitaj više...
Postavljanje laminata

Laminat je podna obloga koja se može samostalno, brzo i efikasno postaviti uz kvalitetna upustva.

pročitaj više...