Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Laminat je podna obloga koja se može samostalno, brzo i efikasno postaviti uz kvalitetna upustva. Postavljanje laminata može se realizovati direktno na betonsku podlogu, ali i drvene podove, pločice, različite vrste ploči i mnoge druge površine. 

Postavljanje laminata podrazumeva postojanje određenih alata, materijala, kao i tehničkih uputstava za nizanje ovog poda bez angažovanja profesionalaca. Cene postavljanja laminata zavise od toga da li to uključuje i materijal u trošak, ili samo angažovanje majstora za poslove ređanja slojeva poda. U nastavku teksta dajemo ključne korake za uspešno postavljanje laminata. 

postavljanje laminata

Šta je potrebno za postavljanje laminata

Za postavljanje laminata neophodno je nabaviti materijal i alat. Bira se laminat određenih dimenzija i boja, koji treba da se prilagodi sobnoj temperaturi, tako što će bar 24 časa da odstoji u prostoriji. Zatim, potrebna je parna brana, koja se kupuje kada se postavljanje laminata vrši direktno na betonsku podlogu. To je najčešće polietilenska folija, koja ima debljinu od 0,2 milimetra. Neophodne su vam i tanke ploče, ili folija, zatim odbojnici, lepljiva traka i lajsne. Kada se radi o alatu, veći deo postoji u svakom domu. To su: zaštitne rukavice i naočare, skalpel, metar, olovka, libela, ubodna testera, gumeni čekić i olovka.

Priprema za postavljanje laminata

Čak i kada se angažuje majstor za postavljanje laminata, potrebno je da se obave pripremne radnje, koje slede nakon nabavke materijala i alata. Prilikom pripremnih radnji, važno je očistiti podlogu, kako bi bila u potpunosti ravna i spremna za postavljanje laminata. Vrši se merenje prostorije, kako bi se odredila potrebna kvadratura laminata. Savršeno je da u prostoriji bude temperatura između 18 i 20 stepeni, za efikasno postavljanje laminata, a vlažnost vazduha oko 50%. 

Cena postavljanja laminata

Okvirno, za postavljanje laminata cena po m2 sa sve materijalom kreće se između 15 i 30 evra. Kupac bira laminat, dok kompletan materijal obezbeđuje majstor. Cena postavljanja laminata bez materijala kreće se oko 5 evra. 

Cena zavisi od više faktora, a pre svega da li uključuje materijal, kao i da li se nabavlja parna brana ili ne, koja je kvadratura prostorije, kao i da li su obavljene sve pripremne radnje, ili ih vrše majstori za postavljanje laminata. 

Koraci za postavljanje laminata

Postavljanje laminata ima određene korake. Obavezno je imati zaštitnu opremu, što majstori za postavljanje laminata apsolutno znaju, pa tek nakon toga sledi pustolovina ređanja slojeva poda. U slučaju postavljanja na beton, parna brana je neophodna, i stavlja se sa preklopom do 30 centimetara, kako bi se onemogućilo prodiranje vlage. 

Ukoliko se postavljanje laminata vrši preko postojećeg poda, parna brana nije potrebna. Folija ili još popularnije tanke ploče, stavljaju se ispod laminata, kako bi se smanjila buka, što je ujedno odlično izolaciono svojstvo. One se postavljaju jednostavno, uz sečenje skalpelom i spajanje krajeva lepljivom trakom. Zatim počinje postavljanje laminata, vodeći računa o tome da je podloga čista, ravna i bez nepravilnosti. 

Laminat se stavlja red po red, u zavisnosti od uputstva proizvođača, kao i karakteristika prostorija. Savet je uvek pročitati tehnička uputstva proizvođača, koja određuju ugao postavljanja laminata, kao i da li je potrebno dodatno pričvršćivanje. Delovi koji su na krajevima se obeležavaju i ubodnom testerom skraćuju. 

Obično u užim prostorijama postavljanje laminata vrši se uzdužno, za efekat proširivanja prostora. Posebno je značajno obratiti pažnju na tehniku ređanja laminatnih delova, sa više aspekata. Pre svega, bitno je da laminat za uklapanje do zida ne bude kraći od 20 centimetara, kao i da razmak imeđu ivica susednih redova ne treba da bude ispod 40 centimetara. Sve to, važno je sa aspekata održavanja trajnosti i čvrstoće laminata. Kako je laminat sklon širenju u slučaju promene temperature i vlažnosti vazduha, postavljaju se odbojnici uz zid, kako pod ne bi dodirivao ovu površinu, i uvek bio čvrst. 

Zatim sledi stavljanje lajsni, koje se pričvršćuju isključivo za zid, i popunjavaju prostor do laminata. Dodatno, libela pomaže praćenju ravnoće laminata, a metar da precizno odmerite delove za skraćivanje. 

Postavljanje laminata zahteva upoznavanje sa pripremnim radnjama, kao i ključnim koracima. Nakon toga, postavljanje laminata biće vrlo jednostavno, brzo i efikasno. Rezultat je kvalitetan, čist i trajan pod, koji pleni odličnom estetikom.  

 

Postavljanje parketa - sve što treba da znate

Parket je čuveni pod od drveta, za koji je potvrđeno višedecenijsko korišćenje bez promene bitnih karakteristika i svojstava sa protekom vremena.

pročitaj više...
Šta znači renoviranje stana po principu "ključ u ruke"

Renoviranje stambenog prostora podrazumeva niz aktivnosti i poslova koje sprovode angažovani majstori.

pročitaj više...
Redosled renoviranja stana kojim bi trebalo da se vodite

Kako je renoviranje stana često zahtevan i višednevni poduhvat, poželjno je da se, uz konsultovanje sa majstorima i molerima, napravi okviran raspored aktivnosti.

pročitaj više...