Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Fenomenalan način da se dom obloži kvalitetnom podlogom koja će učiniti prostor toplim i uvek modernim, jeste uz postavljanje parketa. Ovakav tip poda savršen je za postavljanje preko betona, pločica, starog parketa, brodskog poda ili bilo koje druge varijante. Parket je uvek aktuelan i popularnost se ne smanjuje tokom vremena, a kvalitet je trajan.

Kada je u pitanju postavljanje parketa, postupak se razlikuje u zavisnosti od podloge na koju se postavlja, odabrane vrste, kao i da li se radi o tipu koji se samo stavlja, ili dodatno lakira i hobluje. Prednost koju ima parket jeste besprekoran kvalitet, po kojem je prepoznatljiv na svetskom nivou. 

postupak postavljanja parketa

Postupak postavljanja parketa – metode i tehnike

Postoji više različitih tehnika kojima se može realizovati postupak postavljanja parketa. U zavisnosti od odabrane varijante, postoji mogućnost stavljanja parketa lepljenjem, ili plivajućom ugradnjom. Kada se odabere postupak postavljanja parketa lepljenjem, najvažniji korak jeste pravilno odabrati lepak. Podrazumeva se nabavka najkvalitetnije vrste lepka, bez ikakvog procenta vode. Sigurnost poda, čvrstoća i otpornost razlozi su zbog kojih se koristi lepak, iako veliki broj majstora postavlja parket u plivajućoj varijanti. 

Postavljanje parketa plivajućom tehnikom obuhvata ređanje parketa koso, a zatim i pričvršćivanje delova poda jedan za drugi. U ovoj tehnici ne koristi se lepak, i to je razlog što je sama ugradnja jednostavnija, pod se brže suši, a ukoliko su potrebne neke izmene i korekcije lako se realizuju. Poželjno je da ugradnja parketa plivajućom metodom obuhvata i psotavljanje ravne, tanke i čvrste podloge koja će dati odličnu izolaciju podu. 

Načini za postavljanje parketa

Sam postupak postavljanja parketa ima svoj predviđeni tok – slaganje delova poda u vidu riblje kosti, mozaika, pletenica,  šahovske table i slično. Od odabranog izgleda poda, odnosno ređanja samih komada parketa, zavisi u velikoj meri kvalitet i trajnost. Bitno je da svaka daščica bude postavljena ravno, snažno pričvršćena i da oblik prati predviđen redosled. Zatim se ostavlja da se takoreći „navikne“ i stabilizuje nekoliko dana, kako bi se postupak postavljanja parketa nastavio. Posebna pažnja potrebna je da bi se ostavili otvori za cevi, radijatore i druge instalacije. 

Sledi brušenje, ili hoblovanje koje se vrši uz šmirglu i profesionalne rotacione alate. Ova faza učiniće pod potpuno ravnim i čistim, bez stranih materija i neravnina. Istovremeno, vrši se i postavljanje fug mase – specijalno formirane smese u kombinaciji sa piljevinom drveta. Kruna postavljanja parketa jeste poliranje površine, a odmah zatim i lakiranje kvalitetnim lakovima, koji daju neverovatnu zaštitu, sjaj i blistavost površine. 

Najpoželjniji su ekološki opravdani lakovi, koji nisu jaki, brzo se suše, a ujedno daju veliki zaštitni efekat. Kada se postupak postavljanja parketa završi, neophodno je dodati i lajsne koje se dodaju na ivice prostorije, pričvršćivanjem međusobno i za podlogu. Dodatno, postavljaju se i ugaone ivice u istoj varijanti boja, kvaliteta i dezena kao i parket, i lajsne. Kada je u pitanju postavljanje parketa, cena po m2 kreće se na nivou od 7 evra, pa do višestruko skuplje.

Parket je odlično dizajniran pod, koji karakterišu dugotrajno korišćenje bez promene svojstava, sjajan dizajn i kvalitet koji je bez konkurencije. Za postavljanje parketa potrebno je odrediti željenu vrstu poda, tehniku stavljanja preko postojeće podloge ili betona uz cementnu košuljicu, kao i odabrati omiljenu toplu boju u velikoj paleti nijansi drveta. Postupak postavljanja parketa je obiman i zahtevan, pa se uvek savetuje pronalazak profesonalne pomoći, jer majstori imaju stručno znanje, ali i bogato iskustvo. Cena lepljenja pločica po kvadratu

Cena lepljenja pločica po kvadratu zavisi od velikog broja faktora i određuje se u zavisnosti od uslova.

pročitaj više...
Brodski pod ili parket - kako odlučiti i šta je najbolje za vaš dom

Drvo je istorijski poznato kao fenomenalan, kvalitetan i način oblaganja podova uz stil i bogat utisak.

pročitaj više...
Kako se postavlja laminat

Moderan i atraktivan, a istovremeno pogodan i za domove u rustičnom i tradicionalnom stilu, laminat je danas izbor broj jedan velikog broja vlasnika i porodica.

pročitaj više...