Saveti/blog

Ovde možete kao Klijent pronaći dosta stručnih tekstova iz velikog broja kategorija radova, videti interesantne ideje, ali i sagledati pravne savete pre početka Vašeg građevinskog poduhvata.

Kao Izvođač radova, možete pročitati edukativne tekstove i pronaći savete za najbolji rezultat Vašeg rada na SviMajstori.com.

logoOutline

Unošenje raznovrsnih izmena u svoj stan nameće potrebu detaljnog planiranja. Kako je renoviranje stana često zahtevan i višednevni poduhvat, poželjno je da se, uz konsultovanje sa majstorima i molerima, napravi okviran raspored aktivnosti. Redosled renoviranja stana treba da počne temeljnom pripremom. 

Renoviranje stana Beograd kategorija je koja se često pretražuje na internetu. Dostupnost profesionalaca za zamenu dotrajalih elemenata u domu u prestonici na visokom je nivou. Ono što je najvažnije, jeste napraviti redosled renoviranja stana, kako bi svi radovi tekli predviđenim tempom. 

redosled renoviranja stana

Pripremne aktivnosti su početak renoviranja stana

Za veliki broj radova potrebno je izvršiti određenu pripremu, jer je to način da sve aktivnosti budu blagovremeno realizovane. Za renoviranje stana bitno je odrediti obim radova, odnosno šta je sve predmet zamene i inoviranja. Tako, biraju se nove instalacije, poručuje stolarija, biraju boje za zidove uz određivanje potreba za gletovanjem i gipsarskim radovima. Najvažniji deo pripreme je dogovor sa molerima, električarima i drugim majstorima. 

Redosled renoviranja stana počinje na prvom mestu sa izbacivanjem starih i dotrajalih stvari izvan prostora. To može da bude nameštaj, a često i mora, da bi se odradile druge adaptacije. Zatim se skidaju garnišne, stare pločice, sanitarije u kupatilu, podovi, vrata, prozori, prekidači i električne instalacije. Sve navedeno, zavisi od obima radova.

Zidovi i prozori – primarni radovi na renoviranu stana

Renoviranje stana konkretno počinje adaptacijom zidova. Menjaju se unutrašnje električne i druge instalacije, a zatim postavlja gips za spuštene plafone, pregrađivanje i druge srodne poslove. Popunjavanje rupa sledi odmah iza gipsarskih radova, a do njih dolazi zbog rušenja, zamene dotrajalih instalacija i slično. Ukoliko se oblaže zid kuhinje ili kupatila, u ovom slučaju se postavljaju i pločice – keramika, granit ili mermer. Kada su zidovi adaptirani, vrši se zamena stolarije, odnosno prvenstveno postavljanje novih prozora. 

Ovo je važno završiti odmah nakon gipsarskih radova, kako bi moleri imali kompletno slobodne zidove za gletovanje, ravnanje i krečenje. Gletovanje obuhvata odstranjivanje ispucalih delova zidova i plafona, postavljanje mrežice, zatim lepka i glet mase. Ovo je način da se dobiju ravni zidovi spremni za krečenje. Moleri zatim daju zidovima svežinu odabranim bojama i dekorativnim tehnikama. 

Postavljanje podova i ugradnja vrata – značajni radovi renoviranja stana

Redosled renoviranja stana treba ispratiti, kako bi svaki naredni poduhvat bio nastavak prethodnog. Podovi se najčešće menjaju nakon molerskih radova, a uz podove se koriguju ili potpuno menjaju ulazna i sobna vrata. Ove dve aktivnosti je značajno uskladiti, kako bi visina poda odgovarala vratima, jer u suprotnom dolazi do oštećenja poda, ili težeg otvaranja i zatvaranja svih vrata. U zavisnosti da li se radi o laminatu, brodskom podu, parketu ili pločicama, redosled postavljanja poda i krečenja može biti i zamenjen. 

Sigurno je da će biti potrebno zaštititi ostatak prostora od oštećenja. Zamena vrata vrši se najčešće za drvenu, aluminijumsku ili PVC varijantu. Nakon svih navedenih radova, obično slede završni, koji podrazumevaju postavljanje lajsni oko podova, vrata i prozora uz lepak ili silikon. Zatim se dekorišu zidovi tapetama, nalepnicama i drugim odabranim rešenjima. U ovom trenutku može se baviti i rasvetom, a instalacije je bitno postaviti još u pripremnim i prvim fazama renoviranja. 

Redosled renoviranja stana treba da bude utvrđen i definisan sa profesionalcima u ovoj oblasti. Angažuju se moleri, električari, instalateri za vodu i mnogi drugi majstori, koji pružaju sugestije i izvode radove maksimalno profesionalno. Renoviranje stana zahteva ulaganje dosta vremena, novca i truda, pa je uvek poželjno detaljno se baviti svim aktivnostima – bilo velikim promenama, ili detaljima, jer će sveukupno dati odlične rezultate.

Idealne kombinacije boja za krečenje zidova

Fantastične i kvalitetne boje nalaze se na svim zidovima koji se oslikavaju sa pažnjom, ljubavlju i posvećenšću.

pročitaj više...
Ideje za spuštene plafone

Spušteni plafoni su odličan način da se dekoriše svaka prostorija. Najviše su pogodni za dnevnu sobu, ali se mogu kreirati i u spavaćoj, dečijoj, a sve češće i hodnicima.

pročitaj više...
4 ideje za krečenje

Krečenje predstavlja fenomenalan način da osvežite vaš životni ili poslovni prostor, kao i da unesete vedrinu, notu stila i atraktivnosti.

pročitaj više...